​Μητέρα έγινε μια 36χρονη γυναίκα από τη Σουηδία, αφού είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας. Είναι η πρώτη γυναίκα στον κόσμο μάλιστα, που καταφέρνει να γεννήσει μετά από τέτοια επέμβαση.

Σύμφωνα με τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», η 36χρονη γέννησε τον Σεπτέμβριο ένα υγιέστατο αγοράκι, βάρους ενός κιλού και 775 γραμμαρίων, μετά από 31 εβδομάδες κύησης και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο τρεις ημέρες μετά τον τοκετό. Το μωρό βγήκε από τη μονάδα των νεογνών δέκα ημέρες μετά τη γέννηση και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους.

1412382921216_wps_52_This_April_11_2014_photo_.jpg

Εξαιτίας γενετικής διαταραχής, η γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας δεν αποκαλύπτονται, είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα. Η δότρια της ήταν μια 61χρονη γυναίκα, που είχε ήδη περάσει προ επταετίας στην εμμηνόπαυση.

«Αυτή η επιτυχία βασίζεται σε περισσότερα από δέκα χρόνια εντατικής έρευνας και δημιουργεί τη δυνατότητα για τη θεραπεία πολλών νεαρών γυναικών σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από στειρότητα της μήτρας», εξηγεί στο περιοδικό ο καθηγητής Ματς Μπράντσρομ ειδικός μαιευτήρας γυναικολόγ��ς στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.