«Είναι πιθανό η αλ Κάιντα να θελήσει να εξαπολύσει επιθέσεις για να αποδείξει ότι η οργάνωση είναι ακόμη ισχυρή, ότι εξακολουθεί να είναι στο παιχνίδι» προειδοποίησε ο Ζιλ ντε Κερσόβ, συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα αντιτρομοκρατίας, μιλώντας σε μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι πιθανοί στόχοι κατά τον ντε Κερσόβ θα ήταν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο μια ομάδα μαχητών της Αλ Κάιντ σχεδίαζε να στρατολογήσει Ευρωπαίους που είχαν πάει στη Συρία για να πολεμήσουν και να τους πείσει να χρησιμοποιήσει τα διαβατήριά τους για να εξαπολύσει επιθέσεις στη Δύση. Ο ντε Κερσόβ εκτίμησε ότι περισσότεροι από 3.000 Ευρωπαίοι βρίσκονται στη Συρία.

Τέλος, ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα αντιτρομοκρατίας σημείωσε ότι είναι πιθανό το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ αλλά αφού «ολοκληρωθεί» η ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία καθώς «θέλουν να στείλουν μήνυμα στο PKK ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμμετοχή του στην ειρηνευτική διαδικασία».