Τεράστιο φιάσκο σημειώθηκε στη Γαλλία καθώς τρεις Γάλλοι ύποπτοι για συμμετοχή στο τζιχαντιστικό αντάρτικο στη Συρία και συγκεκριμένα στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι απελάθηκαν από την Τουρκία, δεν συνελήφθησαν κατά την επιστροφή τους στη Γαλλία. Και αυτό γιατί η αστυνομία τους περίμενε σε λάθος αεροδρόμιο.

Συγκεκριμένα, οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν στην Τουρκία στην οποία εισήλθαν από τη Συρία. Η Τουρκία θα τους εξέδιδε στη Γαλλία, και είχε συνεννοηθεί με τις γαλλικές αρχές να τους παραλάβουν στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού το μεσημέρι της Τρίτης.

Όμως, ο πιλότος της πτήσης που θα πήγαινε στο Παρίσι αρνήθηκε να τους βάλει στο αεροσκάφος επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα. Έτσι, οι τρεις οδηγήθηκαν από τις τουρκικές αρχές στην επόμενη πτήση προς τη Γαλλία, η οποία είχε συγκεκριμένα προορισμό τη Μασσαλία.

Όμως η τουρκική αστυνομία ξέχασε να ενημερώσει τους Γάλλους συναδέλφους της για το ότι οι τζιχαντιστές θα αλλάξουν πτήση και θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας.

Σαν αποτέλεσμα αυτού του λάθους, η γαλλική αστυνομία τους περίμενε στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, 700 χιλιόμετρα βορειότερα…

Στο μεταξύ, οι τρεις έφθασαν στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας, πέρασαν ανενόχλητοι από τον έλεγχο του τελωνείου και έφυγαν ελεύθεροι από το αεροδρόμιο.

Ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επέκρινε τη «λανθασμένη πρωτοβουλία» της Αγκυρας να αλλάξει την πτήση των τριών τζιχαντιστών που επέστρεφαν από τη Συρία μέσω της Τουρκίας. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπήρξε πρόβλημα στο σύστημα ελέγχου των διαβατηρίων στη Μασσαλία, κάνοντας λόγο σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «France Info» για «ατύχημα» και «γκάφα».

«Είναι προφανές ότι συνέβη ένα σοβαρό ατύχημα, αλλά σε μεγάλο μέρος οφείλεται στις δυσκολίες, στην απουσία, πολύ καλής συνεργασίας με τις τουρκικές υπηρεσίες. Αυτό το ατυχές περιστατικό δείχνει ότι οφείλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις, τις μεθόδους και τον συντονισμό των ενεργειών με τις τουρκικές αρχές», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Ποιοι είναι αυτοί οι τρεις τζιχαντιστές

Πρόκειται για τρεις Γάλλους υπηκόους που κατηγορούνται ότι βρέθηκαν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών. Βρίσκονταν, σύμφωνα με τις κατηγορίες, στη Συρία από τον Μάρτιο του 2013 και τέθηκαν υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές πριν από έναν μήνα, όταν πέρασαν τη μεθόριο.

Ανάμεσά τους ήταν και ο γαμπρός του Μοχάμεντ Μεράχ, δράστης της επίθεσης του Μαρτίου του 2012 στην Τουλούζη με επτά νεκρούς.