​Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τη Νέα Υόρκη μετά από συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν και του Κατάρ, δήλωσε ότι ο συνασπισμός εναντίον της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους έστειλε ένα «σαφές μήνυμα» στους τζιχαντιστές.

«Με τις πρωτοφανείς προσπάθειες του συνασπισμού, νομίζω ότι είμαστε σε θέση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι ο κόσμος είναι ενωμένος», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο συνασπισμός καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας «να αποδυναμώσει και να καταστρέψει όχι μόνο το Ισλαμικό Κράτος αλλά και το είδος αυτής της ιδεολογίας που οδηγεί σε τόσο μεγάλη αιματοχυσία».

Εξάλλου ο Ομπάμα διεμήνυσε αναχωρώντας από το Λευκό Οίκο για τη Νέα Υόρκη ότι θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη πλήγματα εναντίον των εξτρεμιστών στη Συρία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας Αμερικανός διπλωμάτης, ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε για «την απειλή (που θέτει το Ισλαμικό Κράτος) που μας φέρνει όλους μαζί γύρω από το κοινό τραπέζι».

Ακόμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί επακριβώς πόσο θα διαρκέσουν οι επιχειρήσεις υπό αμερικανική ηγεσία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ, μετά τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του ΙΚ στη Συρία.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι στο σύνολό τους οι αραβικές χώρες «συμφώνησαν ότι υπάρχουν φορές που πρέπει να πάρουν θέση και ειδικότερα να λάβουν μια ηγετική θέση στην περιοχή».

Η συμμετοχή των αραβικών κρατών ήταν αποτέλεσμα της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι πριν από λίγες ημέρες σε πολλές αραβικές χώρες, κατά την οποία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατάφερε να λάβει τη θετική απάντηση τω�� αραβικών κρατών για τη συμμετοχή τους στις εναέριες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της ακραίας σουνιτικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Εκατοντάδες νεκροί τζιχαντιστές μετά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ

Oι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ στη βόρεια και την ανατολική Συρία έχουν στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 120 τζιχαντιστές και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό τουλάχιστον 300 ανθρώπων, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 70 μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και 50 μέλη της Αλ Κάιντα.

Επιπλέ��ν στις αεροπορικές επιδρομές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 300 μέλη του Ισλαμικού Κράτους, 100 εκ των οποίων σοβαρά, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στο Ιράκ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο Ιράκ παράλληλα δεκάδες τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές στις δυτικές περιοχές της χώρας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο στρατιωτικές και ιατρικές πηγές στο Ιράκ.

«Δεκάδες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στις αμερικανικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη συριακή μεθόριο όπως και στην αλ Κάιμ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Μοχάμεντ αλ Ασκάρι.