​Αύριο Κυριακή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η «μεγαλύτερη πορεία για το κλίμα στην ιστορία» στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων.

Πρόκειται για διαδήλωση κατά της κλιματικής αλλαγής, με απώτερο σκοπό να ζητηθεί άμεση δράση ενόψει μιας συνόδου κορυφής στον ΟΗΕ.

Η διαδήλωση στο Μανχάταν, η οποία χαρακτηρίζεται ότι θα είναι η «μεγαλύτερη πορεία για το κλίμα στην ιστορία», θα πραγματοποιηθεί δύο ημέρες πριν συναντηθούν στη Νέα Υόρκη περισσότεροι από 120 παγκόσμιοι ηγέτες και αρκετοί επικεφαλής της οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών, για μια μονοήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ έχει στόχο να ενισχύσει πολιτικά την προσπάθεια για να υιοθετηθεί στα τέλη του 2015 στο Παρίσι μια συνολική συμφωνία για μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Η πορεία οργανώθηκε από περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις, συνδικάτα, θρησκευτικές ομάδες, σχολεία, οργανώσεις για την κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντικές οργανώσεις για να ζητηθεί η ανάληψη άμεσης δράσης εναντίον της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβανομένου του τερματισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Περισσότερες από 2.600 παρόμοιες πορείες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε άλλες 159 χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως το Λονδίνο, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Νέο Δελχί και το Ρίο ντε Ζανέιρο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην εκδήλωση της Κυριακής για να «ενώσει τα χέρια του μ' αυτούς που διαδηλώνουν για να αναληφθεί δράση για το κλίμα».
Έπειτα από ενός λεπτού σιγή, στις 13:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), 32 φιλαρμονικές, καμπάνες εκκλησιών σε όλη την πόλη και τύμπανα, καμπάνες και σφυρίχτρες των διαδηλωτών θα «σημάνουν ένα συναγερμό για κλιματική δράση».
Στην πορεία αναμένεται να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η Γραμματέας του ΟΗΕ για το Κλίμα Κριστιάνα Φιγκέρες, ο δ��μαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο και οι ηθοποιοί Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Μάρκ Ράφαλο.