Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε για πρώτη φορά αεροπορική επιδρομή με στόχο την τζιχαντιστική IS, σε περιοχή νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, ανακοίνωσε την Τρίτη η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της επιχείρησης της κυβέρνησης Ομπάμα κατά της εξτρεμιστικής ομάδας, η οποία έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της γειτονικής Συρίας.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως στόχος της επιδρομής έξω από την ιρακινή πρωτεύουσα ήταν η υποστήριξη στις ιρακινές χερσαίες δυνάμεις να περάσουν στην επίθεση.

H αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι «η αεροπορική επιδρομή νοτιοδυτικά της Βαγδάτης ήταν η πρώτη επίθεση των διευρυμένων προσπαθειών μας με στόχο, πέραν της προστασίας του προσωπικού μας και των ανθρωπιστικών αποστολών, να πληγεί το IS καθώς οι ιρακινές δυνάμεις περνούν στην επίθεση».

Το ακριβές σημείο της επίθεσης δεν διευκρινίστηκε. Επιδρομές έγιναν επίσης και στο όρος Σιντζάρ, κατά την οποία καταστράφηκαν έξι οχήματα των τζιχαντιστών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters, γίνεται προσπάθεια να κινητοποιηθούν σουνιτικές δυνάμεις επί του εδάφους κατά του IS.