​Ο διάσημος σκωτσέζος συγγραφέας, Φίλιπ Κερ, τάσσεται εναντίον της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, φέρνοντας σαν παράδειγμα προς αποφυγή… τη χώρα μας και λέγοντας: "Θα γίνουμε χειρότεροι από την Ελλάδα!"

«Έτσι και χειρότερα θα είναι η επόμενη μέρα της ανεξαρτησίας» λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παϊς», προτρέποντας τους συμπατριώτες του, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ανεξάρτητης Σκωτίας, να περάσουν πρώτα μια βόλτα από την Αθήνα, πριν το δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Ο ίδιος, ο οποίος έγινε γνωστός παγκοσμίως, χάρη στη σειρά βιβλίων του με ήρωα τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ εξηγεί από πού πηγάζει η ριζωμένη σκωτσέζικη διάθεση για ανεξαρτησία: «όλοι οι εθνικισμοί βασίζονται στο ρατσισμό και το μίσος… Ο λόγος που αποφασίσαμε να ψηφίσουμε αυτήν την ημερομηνία είναι μια μάχη του 1314. Είναι γελοίο. Η τελευταία φορά που ο σκωτσέζικος λαός νίκησε τον αγγλικό ήταν πριν από 700 χρόνια. Και εκείνη η μάχη απαθανατίστη��ε στην ταινία με τον Μελ Γκίμπσον ως Μπρέιβχαρτ, μια ιστορικά ανακριβής ταινία. Από κει προέρχεται η επιθυμία της ανεξαρτησίας».

Τέλος, αναφέρει: «Η Σκωτία είναι μια μοναδική περίπτωση στον κόσμο, όπου το φτωχό κομμάτι μιας περιοχής θέλει να αποσχιστεί από το πλούσιο. Εάν έρθει η ανεξαρτησία, μια από τις επιλογές είναι να διατηρήσει τη στερλίνα ως νόμισμα, ούτως ώστε όλες οι οικονομικές αποφάσεις να λαμβάνονται από την Τράπεζα της Αγγλίας…».