​Ανησυχία προκαλεί η είδηση της σύλληψης μιας ανήλικης κοπέλας, η οποία συνελήφθη το Σάββατο στη Νίκαια της Γαλλίας, λίγο πριν πάρει το αεροπλάνο με προορισμό την Τουρκία, με σκοπό να ενταχθεί στους Τζιχαντιστές.

Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε, ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε ότι οι γονείς της 16χρονης δεν ήξεραν τίποτα για τις προθέσεις της. Λίγο αργότερα συνελήφθη και ένας 20χρονος άνδρας καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ήταν αυτός που την καθοδηγούσε αγοράζοντας της ένα αεροπορικό εισιτήριο για να πετάξει προς την Τουρκία, προκειμένου τελικά να φτάσει στη Συρία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις της αμερικονικής αλλά και ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, χιλιάδες είναι οι ξένοι μαχητές, πολλοί από τη Δυτική Ευρώπη, οι οποίοι έχουν ενωθεί με τους Ισλαμιστές που μάχονται στη Συρία και στο Ιράκ.

Παράλληλα, η Γαλλία έχει βάλει ως στόχο την πάταξη των ριζοσπαστών ισλαμιστών αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ανακόψει το κύμα των πολιτών της, κάποιοι εκ των οποίων είναι παιδιά ηλικίας 14 ετών, να φύγουν από τη χώρα για να πάρουν μέρος στο συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Οι αρχές έως τώρα έχουν λάβει περίπου 300 κλήσεις μέσω της ανοικτής γραμμής, με το 45% να αφορά υποθέσεις γυναικών και νεαρών κοριτσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια πολιτών.