​Στη Γάζα τον θρήνο και την οργή των τελευταίων 50 ημερών διαδέχονται οι πανηγυρισμοί και τα χαμογελαστά πρόσωπα, μετά την συμφωνία Χαμάς και Ισραήλ για μόνιμη εκεχειρία.

gaza2.jpg
Κόσμος βγήκε στους δρόμους ανεμίζοντας τις πράσινες και κίτρινες σημαίες της Χαμάς και της Φατάχ, των δύο κυριότερων Παλαιστινιακών οργανώσεων. Μικρά παιδιά κρατώντας αυτόματα όπλα έκαναν το σήμα της νίκης μ�� τα χέρια τους, ενώ άλλοι πανηγύριζαν πυροβολώντας στον αέρα. Ανάμεσά τους και οι ηγέτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ πανηγύριζαν περικυκλωμένοι από υποστηρικτές τους.

gaza3.jpg
Παρά τους πανηγυρισμούς πάντως τα σύνορα της Γάζας με Ισραήλ και Αίγυπτο δεν έχουν ανοίξει μετά από επτά χρόνια αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακος.

Η συμφωνία που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου προβλέπει:

• Χαλάρωση της απαγόρευσης εισαγωγών από το Ισραήλ προς τη Γάζα, περιλαμβανομένων ανθρωπιστικής βοήθειας και υλικών ανοικοδόμησης

• Επέκταση του δικαιώματος των Παλαιστινίων να αλιεύουν έως και έξι ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών, από τρία που ήταν μέχρι τώρα.

Οι παλαιστίνιοι πάντως ελπίζουν σε άνοιγμα αργότερα του λιμανιού και του αεροδρομίου της Γάζας. Ήδη οι κάτοικοι στο Ισραήλ και την Γάζα προσπαθούν να επανέλθουν στον καθημερινό τρόπο ζωής τους.