Ο Εμανουέλ Μακρόν αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας, μετά την πτώση της κυβέρνησης και την εντολή Ολάντ για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ο 37χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης, θεωρείται προσωπικότητα φιλικά προσκείμενη στις επιχειρήσεις και, μάλιστα, στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ως το «αυτί» των Γάλλων επιχειρηματιών στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο νέος «τσάρος» της γαλλικής οικονομίας δεν είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και η τοποθέτησή του θεωρείται πως έχει ως στόχο να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Το νέο 16μελές υπουργικό συμβούλιο, πάντως, δεν φέρει μεγάλες αλλαγές: από κυβερνητικούς θώκους απομακρύνθηκαν οι «αντάρτες» που είχαν εκφραστεί κατά της γαλλικής πολιτικής, ενώ χαρτοφυλάκια πήραν άτομα που έχουν δείξει την αφοσίωσή τους στον Φρανσουά Ολάντ, όπως η Ναζά Βαλό Μπλεκασέμ, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά και η πρώην σύντροφος του Γάλλου προέδρου, η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση φέρει το στίγμα του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, κάνοντας φανερή την φιλελεύθερη στροφή του Ολάντ στις λογικές Μέρκελ. Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού ήταν δραματικό, καθώς ορισμένα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος αρνήθηκαν για δεύτερη φορά να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, καθώς δεν συμφωνούν με τη «στροφή» του Ολάντ.

Αναλυτές εστιάζουν τώρα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία: οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους, του Ριζοσπαστικού κόμματος, έχουν σήμερα 307 έδρες στην Εθνοσυνέλευση όπου η απόλυτη πλειοψηφία είναι 289.

Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και δήλωσε πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα στηρίξει την κυβέρνηση. Πάντως, αν καταψηφιστεί, ο Ολάντ είναι υποχρεωμένος να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τις οποίες οι Σοσιαλιστές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσουν, εφόσον επαληθευτούν τα ποσοστά που συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις.