​Να δεσμευτεί σε αναζήτηση διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση-με διμερή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και έλεγχο των συνόρων κάλεσε την Ρωσία η Άνγκελα Μέρκελ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο.

Τονίζοντας πως η προσάρτηση της Κριμαίας δεν έχει ξεχαστεί, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ενώ δεν απέκλεισε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την επιτήρηση των συνόρων από τον ΟΑΣΕ.

«Για να υπάρξει επιτυχία πρέπει να υπάρχουν δύο πλευρές. Δεν μπορείς να επιτύχεις μόνος σου την ειρήνη. Ελπίζω πως η συνομιλίες με τη Ρωσία θα οδηγήσουν σε επιτυχία… Τα σχέδια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, τώρα πρέπει να ακολουθήσουν οι δράσεις», είπε η κα. Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ποροσένκο δήλωσε έτοιμος να εργαστεί για την ειρήνη, αλλά όχι σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας του. Παράλληλα, ζήτησε να απομακρυνθούν οι ένοπλοι αυτονομιστές μαχητές και οι «ξένοι μισθοφόροι» -εννοώντας από τη Ρωσία- και επιβεβαίωσε πως τον Σεπτέμβριο θα συγκαλέσει τη Βουλή για την επικύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.