​Τα όσα έγιναν πριν τον αποκεφαλισμό του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ έρχονται στο φως της δημοσιότητας: αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν προσπαθήσει να τον απελευθερώσουν αλλά απέτυχαν, ενώ οι τζιχαντιστές επικοινώνησαν με την οικογένειά του προειδοποιώντας την για το φρικτό φινάλε!

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, νωρίτερα το Καλοκαίρι έγ��νε επιχείρηση που στόχευε στην απελευθέρωση Αμερικανών που βρίσκονταν στα χέρια των τζιχαντιστών, ανάμεσά τους και ο Φόλεϊ. Η επιχείρηση διάσωσης είχε χερσαίο και εναέριο σκέλος, όμως απέτυχε, καθώς, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, οι όμηροι είχαν απομακρυνθεί από το σημείο.

Στο μεταξύ, δύο χρόνια μετά την απαγωγή του δημοσιογράφου, το δράμα της οικογένειάς του δεν είχε τέλος: πριν δουν στο Ίντερνετ τον αποκεφαλισμό του, οι γονείς έλαβαν email από τους απαγωγείς που προανήγγειλε την εκτέλεση, ως «αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους».

Οι γονείς του άτυχου δημοσιογράφου ενημέρωσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ και, σε συνεργασία με το FBΙ, συνέταξ��ν μία απάντηση που καλούσε σε έλεος, ελπίζοντας πως θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση του γιου τους προσφέροντας λύτρα.

«Από τη σύλληψή του, έχουμε χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που είχαμε στη διάθεσή μας για να προσπαθήσουμε να τον φέρουμε πίσω στο σπίτι του στην οικογένειά του και συλλέγαμε όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαμε να έχουμε για την τύχη του, την κατάστασή του και τις απειλές που αντιμετώπιζε», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις αποκάλυψεις.

Η απάντηση των τζιχαντιστών στην έκκληση των γονιών ήταν φρικιαστική και ήρθε έξι ημέρες αργότερα: ήταν το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Φόλεϊ, που έχει προκαλέσει παγκόσμιο αποτροπιασμό!

Σημειώνουμε πως ο Φόλεϊ ήταν ένας από τα δεκάδες δημοσιογράφους που απήχθησαν στη Συρία στη διάρκεια των τρεισήμισι ετών του εμφυλίου πολέμου. Τα ονόματα όλων των απαχθέντων δεν έχουν γίνει γνωστά, είτε γιατί αυτό ζήτησαν οι οικογένειές τους, είτε κατόπιν σχετικής επιθυμίας των ειδησεογραφικών οργανισμών για τους οποίους εργάζονται.