​Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τους επόμενους δύο με τρεις μήνες τους κρισιμότερους της παρούσας φάσης στο Κυπριακό.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η εσωτερική κρίση που διαφαίνεται στην Τουρκία, μετά και την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας, θα επηρεάσει το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του νέου Τούρκου Προέδρου.

Πρόσθεσε ότι π��ηροφορίες φέρουν τον Ταγίπ Ερντογαν να εμφανίζεται αποφασισμένος.

«Ελπίζουμε στρατηγικοί εταίροι της Κύπρου αλλά και Ευρωπαίοι φίλοι και εταίροι της να ενεργοποιηθούν για να υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα ή και πρωτοβουλίες», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Προσπαθούμε με ένα πλέγμα συμμαχιών και με όσους μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην κατοχική Τουρκία και αξιοποιώντας την παρουσία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, να δούμε με κάθε τρόπο πώς μπορεί να υπάρξει κινητικότητα προς την ορθή κατεύθυνση», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας νωρίτερα στον ναό του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, τονίζοντας ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν προσφέρεται η πολυτέλεια της διαίρεσης, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, που τέλεσε τη θεία λειτουργία να δηλώνει πως η Εκκλησία θα σταθεί κοντά στην πολιτική ηγεσία και στο λαό για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και ο εθνικός κίνδυνος.