«Η Τουρκία του Ερντογάν δεν έχει θέση στην Ευρώπη». Αυτά τα «χαιρετίσματα» στέλνει στον Ρετζέπ Ταγίπ, ο Γενικός Γραμματέας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ, ζητώντας παράλληλα την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την παρέμβαση αυτή του Σόιερ, μεγαλώνει η λίστα των Γερμανών πολιτικών οι οποίοι δεν είδαν «με καλό μάτι» την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας.

Ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία του Ερντογάν είναι ένα... όλο και περισσότερο απολυταρχικό κράτος», επισημαίνοντας ότι με δεδομένη την κατάσταση στο Ιράκ, στην Συρία και στην Γάζα, μια σταθερή Τουρκία αποτελεί κλειδί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Αντίστοιχα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Έλμαρ Μπροκ προειδοποίησε ότι εάν ο Ερντογάν μεταμορφώσει την Τουρκία σε απολυταρχικό κράτος, αυτό θα καταστρέψει την βάση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Αντίστοιχη ανησυχ��α εκφράζουν και οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες. «Ο δρόμος για μια αυταρχική κυβέρνηση είναι στρωμένος», γράφει σήμερα η Bild και σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Γερμανοί για τον Ερντογάν», αναφέρει: «Δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί σε έναν Γερμανό γιατί 20 εκατομμύρια Τούρκοι ψήφισαν έναν Πρόεδρο ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Για να το καταλάβει κανείς, πρέπει να είναι Τούρκος».

Στην εκπομπή Tagesschau ο ρεπόρτερ σχολίασε ότι «η Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν ίσως γίνει περισσότερο ισλαμική, περισσότερο σαν την οθωμανική αυτοκρατορία, περισσότερο ανατολίτικη.Ο Ερντογάν φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα προεδρικό σύστημα στο μοντέλο της Ρωσίας υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν».