​Την ώρα που ένα μεγάλο τμήμα του Ιράκ φλέγεται από τον πόλεμο των Τζιχαντιστών, πενήντα Έλληνες εργάζονται στο Αρμπίλ, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομογενείς είναι τρομαγμένοι και δεν ξέρουν πώς να ξεφύγουν από την εμπόλεμη κατάσταση που εξελίσσεται γύρω τους.

«Αυτή την στιγμή γίνεται ένας πόλεμος γύρω μας στα 25-30 χλμ. Όλη μέρα είμαστε στα σπίτια μας. Δεν βγαίνουμε έξω, εδώ γύρω υπάρχουν οι Τζιχαντιστές που αν γίνει κάτι θα μας σφάξουν σε δευτερόλεπτα» εξομολογείται ο Π.Χωριάτης.

Μπορεί στην περιοχή να υπάρχει αστυνομική δύναμη, αλλά όπως λένε οι Έλληνες που ζουν εκεί, αυτό δεν αρκεί.

Αρκετοί δεν έχουν διαβατήρια για αυτό και είναι δύσκολο να φύγουν με αεροπλάνο από την πόλη που ζουν, καθώς για να βγουν τα σχετικά έγγραφα χρειάζονται αρκετές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Άλλος τρόπος διαφυγής είναι μέσω Μουσούλης, η οποία ελέγχεται πλήρως από τους Τζιχαντιστές και από τα βουνά του Ιράν, που όπως λένε όμως οι ομογενείς αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο.

«Είχανε φύγει 1000 άτομα από όλη την Ευρώπη από τ�� βουνά και πεθάνανε όλοι. Τους αφήσανε χωρίς νερό. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Τους αφήσανε σε μια σπηλιά και δεν τους επέτρεπαν να κάνουν μπροστά ή πίσω» πρόσθεσε ο κ.Χωριάτης.

Εν τω μεταξύ, τα χρήματα των Ελλήνων που ζουν στο Αρμπίλ όλο και λιγοστεύουν, ενώ όπως λένε οι ίδιοι είναι «σε ετοιμότητα, με μια τσάντα στο χέρι, με ένα παγούρι νερό και δύο κονσέρβες».

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR