Έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται από λεπτό σε λεπτό.

Σήμερα, περίπου 53 εκατομμύρια Τούρκοι κλήθηκαν να εκλέξουν, για πρώτη φορά με άμεση ψηφοφορία, τον πρόεδρο της χώρας, σε μία εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να καταλήξει σε θρίαμβο του σημερινού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία από το 2003.

Τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν νωρίτερα, πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκτά σημαντικό προβάδισμα εξασφαλίζοντας περί το 57% των ψήφων με το 43% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί.

Ο βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου συγκεντρώνει περί το 34% των ψήφων, ενώ ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο υποψήφιος των Κούρδων, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, συγκεντρώνει περί το 9% των ψήφων, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN Türk.

Η εκλογή του Ερντογάν θα του δώσει την δυνατότητα να συνεχίσει για πέντε χρόνια την αναμόρφωση της χώρας με γνώμονα το ισλαμοσυντηρητικό μοντέλο που ο ίδιος ακολουθεί μέχρι τώρα.

«H απόλυτη επιθυμία μου και οι συμβουλές μου είναι η Τουρκία να επιστρέψει στην πραγματική ατζέντα της, αρχής γενομένης από αύριο, και να συνεχίσει την πορεία της για την ενίσχυση της δημοκρατίας και του δικαίου και την τόνωση της οικονομίας της» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε μια δήλωση που πολλοί εξέλαβαν ως αιχμή προς τον Ερντογάν.

Η εκλογή του (Ιχθύ) Ερντογάν την ημέρα της μεγαλύτερης Πανσελήνου του έτους πάντως μόνο τυχαία δεν είναι....