​Για πρώτη φορά σήμερα οι Τούρκοι πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν με άμεση ψηφοφορία τον πρόεδρο της χώρας τους, σε μια εκλογική αναμέτρηση με ελάχιστο σασπένς, αφού όλοι μιλούν για σίγουρη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν επιβεβαιωθούν οι πολιτικοί αναλυτές, τότε ο Ερντογάν, ο οποίος βρέθηκε σε μια δίνη αρνητικών κριτικών για τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησής του, θα πάρει λευκή επιταγή για πέντε χρόνια, ώστε να συνεχίσει.

Τα εκλογικά τμήματα στη γειτονική χώρα άνοιξαν στις 08:00 το πρωί και περίπου 53 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η τελευταία δημοσκόπηση που έγινε από το Ινστιτούτο Konda δίνει προβάδισμα στον Ερντογάν στην πρόθεση ψήφου με 57%, έναντι 34% του υποψηφίου των Σοσιαδημοκρατών, Ιχσάνογλου και 9% του υποψηφίου της κουρδικής μειονότητας Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Όσο για τον Ερντογάν; Σίγουρος για τον θρίαμβό του, στην τελευταία του προεκλογική ομιλία κάλεσε τους ψηφοφόρους του να τινάξουν στον αέρα τις κάλπεις για να δώσουν ένα δημοκρατικό χαστούκι στους αντιπάλους του.

«Αν το θελήσει ο Θεός, μία νέα Τουρκία γεννιέται αύριο», δήλωσε το Σάββατο.