​«��ι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν όπλα και εξοπλισμό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επίθεση στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, το Αρμπίλ». Αυτό δήλωσε σε διάγγελμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ίδιος τόνισε πως η προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράν υπήρξε «ταχύτερη» απ' ότι περίμεναν οι πολιτικοί εντός και εκτός του Ιράκ. Ξεκαθάρισε πως δεν θα φύγουν από το Ιράκ η αμερικανική πρεσβεία ή το προξενείο, ενώ δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την διάρκεια των αεροπορικών επιθέσεων.

«Το σημαντικότερο χρονοδιάγραμμα στο Ιράκ, είναι το Ιράκ να σχημα��ίσει μια ενωμένη κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εκτιμώντας πάντως πως το πρόβλημα του Ιράκ δεν θα λυθεί μέσα σε εβδομάδες, αλλά «θα χρειαστεί αρκετός χρόνος».

Επίσης, ο κ.Ομπάμα δήλωσε πως εξετάζεται, με τους συμμάχους, η δημιουργία ενός «ασφαλούς διαδρόμου» για την μεταφορά των Γιαζίντι από την βουνοκορυφή, στην οποία βρίσκονται εγκλωβισμένοι.

Όπως είπε ο Αμερικάνος πρόεδρος, οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες του Ιράκ, ενώ οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια και συμβουλές στην ιρακινή κυβέρνηση και τις κουρδικές δυνάμεις.

Όπως επισήμανε, για την ώρα δεν θα χρειαστεί να ζητήσει επιπλέον κεφάλαια από το αμερικανικό Κογκρέσο για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ.

"Δεν θα επιτρέψουμε στους Ισλαμιστές να δημιουργήσουν χαλιφάτο"

Νωρίτερα, σε συνέντευξη του στους New York Times, ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο ευρύτερης χρήσης στρατιωτικών επιθέσεων στο Ιράκ, προκειμένου να αναχαιτίσει τους Ισλαμιστές μαχητές, όμως οι ιρακινοί πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει πρώτα να βρουν τρόπο να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του διότι δεν γίνονται περισσότερα για να βοηθηθεί η Λιβύη, την απαισιοδοξία του αναφορικά με τις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, τις ανη��υχίες του για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τον εκνευρισμό του διότι η Κίνα δεν έχει βοηθήσει.

Ο Ομπάμα σημείωσε πως οι ΗΠΑ μπορεί μελλοντικά να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν το Ιράκ να αναχαιτίσει την ομάδα των Ισλαμιστών, που θέλει να δημιουργήσει δικό της κράτος.

«Δεν θα τους αφήσουμε να δημιουργήσουν κάποιο χαλιφάτο στη Συρία και στο Ιράκ», τόνισε ο Ομπάμα. «Αυτό όμως μπορούμε να το κάνουμε μόνο αν γνωρίζουμε ότι έχουμε εταίρους στην περιοχή που είναι ικανοί να καλύψουν το κενό», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εξήρε τους αξιωματούχους της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής για την «λειτουργικότητα» τους και την «ανοχή που δείχνουν σε άλλες σέχτες και θρησκείες», ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν.