Κάτω από το 50% έπεσε η εμπιστοσύνη των πολιτών της Ιταλίας στον πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ixè, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Rai Tre, του τρίτου καναλιού της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης.

Συγκεκριμενα, τον Ρέντσι είπε πως εμπιστεύεται το 49% των ερωτηθέντων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 51%.

Η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση στο σύνολό της, από 50% την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε στο 48%.

Μεταξύ των υπόλοιπων πρωταγωνιστών της ιταλικής πολιτικής ζωής, ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο βρίσκεται στο 19%, ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι στο 18% και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι – ο ηγέτης του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια – στο 17%.

Η φορολογική ελάφρυνση των 80 ευρώ τον μήνα, την οποία αποφάσισε ο Ματέο Ρέντσι για τους χαμηλόμισθούς μόνιμους υπαλλήλους για το 74% των ερωτηθέντων «δεν επηρέασε ουσιαστικά την αγοραστική ικανότητα της οικογένειάς τους».

Σύμφωνα με σχολιαστές, η πτώση της εμπιστοσύνης των Ιταλών προς τον Πρωθυπουργό τους συναρτάται κυρίως με την αρνητική πορεία της οικονομίας και τα στοιχεία που αφορούν το ΑΕΠ της χώρας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους (ύφεση -0,2%).