​Την απόφαση της Ρωσίας να διευρύνει το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Έτσι, από σήμερα 7 Αυγούστου και για έναν χρόνο παγώνουν οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.

Παράλληλα ο κ. Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η Ρωσία εξετάζει και το ενδεχόμενο να επιβάλλει απαγόρευση της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ από κ��ι προς την Ασία.

«Δεν υπάρχει τίποτα καλό στο να επιβάλεις κυρώσεις και δεν ήταν μία εύκολη απόφαση για εμάς, αλλά έπρεπε να τη λάβουμε», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Μεντβέντεφ.

Ποια ελληνικά προϊόντα την γλιτώνουν

Παιδικές τροφές και αλκοολούχα -συμπεριλαμβανομένου του κρασιού- εξαιρούνται από το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων, που αποφάσισε η ρωσική κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό, η απαγόρευση για εξαγώμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα δεν θα αφορά επίσης πιθανότατα το λάδι και τις ελιές.

Να λάβει «όλα τα προσήκοντα μέτρα» επιφυλάσσεται η ΕΕ μετά το ρωσικό «μπλόκο»

Να λάβει «όλα τα προσήκοντα μέτρα» επιφυλάσσεται η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την ανακοίνωση της «σαφώς πολιτικής απόφασης» των ρωσικών αρχών για την απαγόρευση για έναν χρόνο των εισαγωγών των περισσοτέρων προϊόντων διατροφής από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μετά από μία πλήρη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μέτρων τα οποία ελήφθησαν από την Ρωσική Ομοσπονδία, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να λάβουμε τα προσήκοντα μέτρα» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.