​Μια δήλωση… κόλαφο για την Τρόικα, έκανε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δίνοντας συνέντευξη στην La Repubblica τόνισε με νόημα:

«Η Τρόικα είναι άρνηση της πολιτικής, η χώρα μας δεν την χρειάζεται»!

Ο Ρέντσι δήλωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να αυξήσει κι άλλο τους φόρους, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του να μειώσει τις δαπάνες του δημοσίου κατά 16 δισ. ευρώ.

Επίσης ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να υπερβεί τη σχέση δημόσιου ελλείμματος – ΑΕΠ και ότι υπάρχουν πλέον οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να βγει η χώρα του από την κρίση.

Οι δηλώσεις Ρέντσι, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, έρχονται ως απάντηση στο σχόλιο του ιδρυτή της La Repubblica, ότι είναι πο��ύ πιθανόν η Τρόικα να πάει και στην Ιταλία.

«Ο Ρέντσι δεν κατάφερε να δώσει νέα πνοή στην κατανάλωση με μηνιαίες φορολογικές ελαφρύνσεις των ογδόντα ευρώ υπέρ των χαμηλόμισθων υπαλλήλων. Η προσπάθειά του απέτυχε. Θα πω μια πικρή αλήθεια, η οποία όμως αποτελεί πασιφανή αλήθεια: ίσως η Ιταλία θα πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο της Τρόικας», είχε γράψει ο Εουτζένιο Σκάλφαρι και φαίνεται ότι έκανε έξαλλο τον Ρέντσι.