Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να μάχεται τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας ακόμα και μετά την εκπλήρωση του πρωταρχικού του στόχου που είναι η καταστροφή των τούνελ της Χαμάς, δήλωσε το Σάββατο ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Αφότου επιτευχθεί ο στόχος της καταστροφής των τούνελ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να ενεργούν, σύμφωνα με τις ανάγκες για την ασφάλειά μας και μόνο σύμφωνα με τις ανάγκες μας να αμυνθούμε, μέχρις ότου πετύχουν τον στόχο της αποκατάστασης της ασφάλειας για εσας, του Ισραηλινούς πολίτες» διεμήνυσε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η παλαιστινιακή, ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, θα πληρώσει «δυσβάσταχτο» κόστος εάν συνεχίσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ, πρόσθεσε.

«Η επιχείρηση συνεχίζεται» είπε ο Νετανιάχου, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός βρίσκεται κοντά στο στόχο του, την εξουδετέρωση των σηράγγων στη Γάζα. Και αφού επιτευχθεί αυτός ο στόχος «ο στρατός θα ετοιμαστεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του με μοναδική του έγνοια την ασφάλειά μας» συνέχισε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την αποστολή που ενδεχομένως θα αναλάβουν στο μέλλον οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

Τα τούνελ της Χαμάς, πρόσθεσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, επέτρεπαν στην οργάνωση «να απαγάγει και να δολοφονεί πολλούς πολίτες».

«Θέλω να εκπληρώσω τους στόχους που θέσαμε, είτε με στρατιωτικά είτε με διπλωματικά μέσα --κάτι που θα προτιμούσα-- είτε με συνδυασμό των δύο. Προφανώς θα προτιμούσα μια διπλωματική λύση όμως όταν δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» κατέληξε ο Νετανιάχου.

Το Σάββατο το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ενώ πλήγμα δέχθηκε το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο. Ο ισραηλινός στρατός έπληξε περισσότερους από 200 στόχους σε διάστημα 24 ωρών.

Το βράδυ του Σαββάτου, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι ορισμένοι ισραηλινοί στρατιώτες αποσύρθηκαν στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας όπου κάποιοι από αυτούς ανασυντάχθηκαν.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι το Ισραήλ θα ανακοίνωνε περιορισμό της επιχείρησης μετά την ολοκλήρωση του στόχου για καταστροφή του δικτύου των τούνελ.

Το Ισραήλ είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στο Κάιρο, λέγοντας ότι «δεν έχουν νόημα» οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς.

"Οι μισοί νεκροί ήταν μαχητές"

Το Ισραήλ διαθέτει αποδείξεις ότι σχεδόν οι μισοί από τους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 25 ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας ήταν μαχητές, δήλωσε παράλληλα ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πολλών διεθνών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν είναι υπερβολικά μεγάλος.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταγγείλει ότι τουλάχιστον το 80% των 1.669 Παλαιστίνιων που έχουν σκοτωθεί κατά τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ήταν άμαχοι και εκατοντάδες από αυτούς ήταν παιδιά. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε το Ισραήλ για "δυσανάλογες επιθέσεις χωρίς διακρίσεις" και ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ από την πλευρά του, που έχει χάσει 63 στρατιώτες και 3 πολίτες, υποστηρίζει ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην βλάψει αθώους στη Γάζα και ότι για τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων ευθύνεται η Χαμάς που δρα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.