Ούτε μία, ούτε δύο αλλά τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί, οι Citigroup, HSBC, Deutsche Bank και JP Morgan, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Εl Pais» έχουν αναλάβει να έρθουν σε επαφή με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια για να «σώσουν» την Αργεντινή η οποία βρίσκεται και επίσημα σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Όπως σας έχουμε γράψει από το star.gr, η Διεθνής Ενωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA), κήρυξε την Αργεντινή σε κατάσταση χρεοκοπίας, θέτοντας σε κίνηση μια διαδικασία η οποία μπορεί να πυροδοτήσει απαιτήσεις για την άμεση εξόφληση συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDSs) η αξία των οποίων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 1 δισεκ. δολάρια.

Αν και η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν δέχεται ότι υπάρχει επιλεκτική χρεοκοπία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας, δεν απορρίπτει την πρωτοβουλία των τραπεζών.

Όπως αναφέρει η El Pais, δεν είναι γνωστά τα κίνητρα των τεσσάρων τραπεζών που φέρονται πρόθυμες να αναλάβουν πρωτοβουλία. Πάντως, δύο από αυτές, η Citigroup και η HSBC, έχουν ισχυρή παρουσία στην Αργεντινή και ενδεχομένως να κατέχουν μεγάλο αριθμό «κουρεμένων» ομολόγων.