Αυξάνονται οι δυσκολίες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος την Παρασκευή λέγοντας ωστόσο πως οι προσπάθειες συνεχίζονται. Ο Ομπάμα κάλεσε τη Χαμάς και τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις να απελευθερώσουν τον αιχμάλωτο ισραηλινό στρατιώτη, κάτι που χαρακτήρισε προϋπόθεση για να αμβλυνθεί η ένταση και να αποκατασταθεί η εκεχειρία που κατέρρευσε.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να συνεχίσει να καταστρέφει τις υπόγειες σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας. Είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζεται τον εαυτό του και δήλωσε ότι οι «ανεύθυνες ενέργειες» της Χαμάς έχουν θέσει τη ζωή των πολιτών σε κίνδυνο.

Είπε ότι αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα ��ίναι σπαρακτικά και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να δει να γίνεται οτιδήποτε είναι δυνατό για να εξασφαλιστεί ότι παλαιστίνιοι πολίτες δεν θα σκοτώνονται.

«Οι αθώοι πολίτες στη Γάζα που εγκλωβίζονται σε διασταυρούμενα πυρά, θα πρέπει να αποτελούν βάρος στη συνείδησή μας και θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την προστασία τους» είπε.

Ακόμη, ο Ομπάμα σημείωσε ότι όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προσπαθεί να επιτύχει μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας «οφείλουμε να τον υποστηρίζουμε και όχι να διαμαρτυρόμαστε».

Παράλληλα αίσθηση προκάλεσε μία δήλωσή του -που αναφερόταν στη δράση της CIA- ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου «βασανίσαμε κάτι τύπους». «Κάναμε κάποια πράγματα ενάντια στις αξίες μας» δήλ��σε.