Με ένα τηλεοπτικό διάγγελμα η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας της για τη δεύτερη χρεοκοπία που ζουν μέσα σε μόλις 13 χρόνια.

«Είμαστε εδώ στις 31 Ιουλίου και ο κόσμος συνεχίζει όπως και η Δημοκρατία της Αργεντινής και αυτά μπορούμε όλοι να πούμε ότι είναι καλά νέα. Αύριο είναι η αρχή του Αυγούστου και με αυτό μπορούμε όλοι να συνεχίσουμε τις ζωές μας όπως κάναμε αυτά τα τελευταία χρόνια στη Δημοκρατία της Αργεντινής.» σημείωσε την Πέμπτη.

Εντωμεταξύ, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Αργεντινής και τους εκπροσώπους των κερδοσκοπικών επενδυτικών ταμείων, των ορνέων όπως αποκαλούνται χαρακτηριστικά απέτυχαν, αλλά υπάρχουν ελπίδες ότι ακόμη και τώρα θα μπορούσε να δοθεί μια λύση.

Η Αργεντινή πάντως εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για να «υπερασπιστεί τα δικαιώματά της»!
«Όλοι σήμερα λένε ότι έχουμε χρεοκοπήσει, αυτό είναι μέγιστη ανοησία. Πρόκειται για δικαστικό συμβάν χωρίς ιστορικό προηγού��ενο» σημείωσε ο Αξελ Κισίλοφ, υπουργός Οικονομίας της χώρας.

Στην Αργεντινή που ήδη πλήττεται από ύφεση, πληθωρισμό που προσεγγίζει το 30% και ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα-, η ανησυχία για το αύριο κλιμακώνεται.

«Εάν η Αργεντινή περιέλθει σε μακροχρόνια μη πληρωμή του χρέους, περιμένουμε να δούμε μια πτώση της οικονομίας. Η οικονομική ύφεση θα γίνει χειρότερη και η οικονομία πιθανότατα θα βυθιστεί από 3 έως 3,5%.» τόνισε ο Χουάν Πάμπλο Ροντέρος-οικονομικός αναλυτής.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, κατά μία βαθμίδα, στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» ενώ ο οίκος Fitch Ratings τοποθέτησε την Αργεντινή στην αντίστοιχη βαθμίδα, της «μερικής χρεοκοπίας».