Όμηρος κρατείται ένας 23χρονος Ισραηλινός ανθυπολοχαγός, ονόματι Χαντάρ Γκόλντιν, από μαχητές της Χαμάς, έπειτα από επίθεση κατά Ισραηλινών στρατιωτών στη νότια Γάζα, που σήμανε την κατάρρευση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας λιγότερο από δύο ώρες, αφότου τέθηκε σε ισχύ.

ξξξ.jpg
(Ο Ισραηλινός ανθυπολοχαγός, Χαντάρ Γκόλντιν)

Ωστόσο, περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί, εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα. Μάλιστα, ένας εκ των μαχητών της Χαμάς ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, παρασύροντας δύο στρατιώτες στο θάνατο.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την επίθεση «βάρβαρη παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας», ενώ η Χαμάς επιμένει ότι το επεισό��ιο σημειώθηκε πριν τεθεί σε ισχύ η ανθρωπιστική εκεχειρία, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει την απαγωγή του στρατιώτη.

Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης η Αίγυπτος την ίδια στιγμή ανακοίνωσε στους Παλαιστίνιους αξιωματούχος ότι αναβάλλει τις συνομιλίες με το Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την Παρασκευή στο Κάιρο με στόχο την επίτευξης οριστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατηγορώντας τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας, το Ισραήλ προειδοποιεί με ισχυρή δράση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν με πυροβόλα το νότιο τμήμα της Γάζας λίγο μετά την επίθεση κατά των στρατιωτών και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς.


Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ΟΗΕ κάλεσε τις παλαιστινιακές οργανώσεις να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην 72ωρη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για να καταρρεύσει λιγότερο από τρεις ώρες αργότερα.