​Έπειτα από μια σειρά προειδοποιήσεων για επιβολή κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, φαίνεται πως «έφτασε ο κόμπος στο χτένι».

Το απόγευμα της Τρίτης, αποφασίστηκε απο τους ηγέτες της ΕΕ, η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και στη κυβέρνηση του Πούτιν.

«Καταλήξαμε σε μια πολιτική συμφωνία για ένα πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της.

Οι συγκεκριμένες κυρώσεις θα ισχύσουν από το βράδυ της Πέμπτης, ενώ θα αναθεωρηθούν έπειτα από τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, βάσει της συμφωνίας, η Ρωσία δεν θα έχει πρόσβαση στις οικονομικές αγορές της ΕΕ ενώ απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής, στη χώρα.

Μάλιστα, νωρίτερα η ΕΕ αποφάσισε να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων Ρώσων επιχειρηματιών, οι οποίοι ανήκουν στον στενό κύκλο του Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η απόφαση πάρθηκε, καθώς οι επιχειρηματίες επωφελήθ��καν από την προσάρτηση της Κριμαίας και υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της κρίσης στην Ουκρανία.

Παράλληλα η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις ακόμα εταιρείες, μεταξύ των οποίων και μια τράπεζα, για τους ίδιους λόγους.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επίγνωση των κινδύνων να υπάρξουν αντίποινα από το ρωσικό καθεστώς, όμως έλαβαν αποφάσεις έπειτα από μια ασυγχώρητη ενέργεια και εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο την διαχειρίστηκε ο πρόεδρος Πούτιν», επεσήμανε μια διπλωματική πηγή.