Συνεχίζονται οι μάχες με θύματα αμάχους και παιδιά μεταξύ της Εθνικής Φρουράς του Κιέβου και των φιλορώσων αποσχιστών στην Ανατολική Ουκρανία. Μέχρι στιγμής σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 13 άμαχοι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, ενός και πέντε ετών.

Οι συμπλοκές σημειώθηκαν στην πόλη Γκορλίβκα, 45 χιλιόμετρα βορείως του Ντονέτσκ , η οποία είναι ένα από τα προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών.

Χθες ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για εμφύλια σύρ��αξη, αλλά για πόλεμο εναντίον ξένων μισθοφόρων και τρομοκρατών.

Το Κίεβο κατηγορεί τους αποσχιστές ότι εμποδίζει την πρόσβαση του ΟΑΣΕ στον τόπο συντριβής του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλιμκίν ισχυρίσθηκε ότι οι φιλορώσοι αποσχιστές εμπόδισαν την διεθνή ομάδα ερευνητών να μεταβεί στον τόπο συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία.

«Τρομοκράτες επιδίδονται στη συνήθη απαράδεκτη τακτική τους: δεν επιτρέπουν στους επιθεωρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να προσεγγίσουν τον τόπο συντριβής του αεροπλάνου ισχυριζόμενοι ότι ο ουκρανικός στρατός μάχεται εκεί κοντά. Το επιχείρημά τους είναι ψευδές. Η Ουκρανία τηρεί τη δέσμευσή της για εκεχειρία εντός μίας ζώνης 40 χιλιομέτρων», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Οι διεθνείς ερευνητές ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους να μεταβούν στον τόπο της συντριβής του Boeing 777 εξαιτίας των συγκρούσεων που σημειώνονται ανάμεσα στους φιλορώσους και στα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή, αν και οι φιλορώσοι είχαν ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα επιτρέψουν την πρόσβασή τους.