​Στη δίνη του πολέμου επέστρεψε το βράδυ του Σαββάτου η Λωρίδα της Γάζας, καθώς η Χαμάς απέρριψε την πρόταση για παράταση της εκεχειρίας, επαναλαμβάνοντας τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

Η 12ωρη εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί έληγε στις 20:00 το βράδυ, ωστόσο, το Ισραήλ ανακοίνωσε μονομερώς παράταση στην κατάπαυση του πυρός για ακόμα τέσσερις ώρες, δηλαδή έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όπως είχαν ζητήσει νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Κατάρ και Τουρκίας, που συναντήθηκαν εκτάκτως στο Παρίσι.

Οι σειρήνες άρχισαν ξανά να ηχούν σε πολλές κοινότητες του νότιου Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει τρεις εκτοξεύσεις ρουκετών από την Χαμάς.

«Καμιά ανθρωπιστική εκεχειρία δεν θα ισχύσει εάν δεν αποσυρθούν τα ισραηλινά άρματα μάχης από τη Λωρίδα της Γάζας και αν οι κάτοικοι δεν μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και εάν τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τις σορούς δεν είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν στη Γάζα», τόνισε ο Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπος της Χαμάς.

Κι ενώ οι ελπίδες για εκεχειρία διαψεύδονταν, έγινε γνωστό πως τουλάχιστον 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 6.000 έχουν τραυματιστεί, στη μεγάλη τους πλειονότητα άμαχοι, από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή», στις 8 Ιουλίου. Στην ισραηλινή πλευρά, 40 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες μέσα και γύρω από τη Γάζα, όπως και δύο άμαχοι.