​Συγκινητική ήταν η πρωτοβουλία πολλών χιλιάδων Ολλανδών, οι οποίοι ντυμένοι στα λευκά και κρατώντας άσπρα μπαλόνια στα χέρια, συμμετείχαν χθες το βράδυ στη σιωπηλή πορεία στους δρόμους του Άμστερνταμ στη μνήμη των 298 θυμάτων της πτήσης MH17 των Malaysia Airlines που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στα οποία ήταν 193 Ολλανδοί.

Όσοι συμμετείχαν συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νταμ και πραγματοποίησαν πορεία μερικών χιλιομέτρων για να καταλήξουν μία ώρα αργότερα στη ίδια κεντρική πλατεία του Άμστερνταμ, όπου άφησαν να πετάξουν στον ουρανό τα εκατοντάδες λευκά τους μπαλόνια.

«Είναι σημαντικό να συγκεντρωνόμαστε, να δείχνουμε ότι είμαστε όλοι μαζί, ότι μοιραζόμαστε τον πόνο των οικογενειών και των φίλων», δήλωσε ένας 35χρονος Ολλανδός. «Και είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να φορά λευκά, το χρώμα της ελπίδας, αυτό σημαίνει ότι κοιτάμε το μέλλον», πρόσθεσε.

Οι πρώτες σοροί των θυμάτων έφτασαν χθες το απόγευμα από την ανατολική Ουκρανία στο Αϊντχόβεν. Έπειτα από μια τελετή στο αεροδρόμιο οι σοροί μεταφέρθηκαν σε μια ολλανδική στρατιωτική βάση για να προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησή τους.