​Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν την Τρίτη την εκτίμηση τους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές πιθανόν να κατέρριψαν «κατά λάθος» το μοιραίο αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών ενώ αυτό πετούσε στον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, υπάρχει βεβαιότητα ότι το αεροπλάνο επλήγη από πύραυλο SA-11, ο οποίος εκτοξεύθηκε από την ανατολική Ουκρανία, σε περιοχή όπου τους τελευταίους μήνες υπήρχε έντονη ροή όπλων από τη Ρωσία προς τους αυτονομιστές.

Κάτοικοι στην πόλη Τόρεζ δήλωσαν ότι την ημέρα που έπεσε το αεροπλάνο είδαν ένα φορτηγό να διασχίζει την πόλη, μεταφέροντας μια συστοιχία πυραύλων. Ένας κάτοικος της Τόρεζ δήλωσε μάλιστα ότι του έκανε εντύπωση το συγκεκριμένο σύστημα, καθώς δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο τους μήνες που διαρκεί η σύγκρουσ��.

Τέλος, οι αμερικανοί έδωσαν στη δημοσιότητα και αεροφωτογραφίες οι οποίες δείχνουν το κέντρο εκπαίδευσης των αυτονομιστών εντός του ρωσικού εδάφους όπως οι ίδιοι του αποκαλούν.