​Τελεσίγραφο στη Μόσχα και στους αυτονομιστές ρωσόφωνους αντάρτες να παράσχουν ασφαλές, μόνιμο πέρασμα και ανεμπόδιστες συνθήκες έρευνας στου ειδικούς του ICAO για τη διερεύνηση των συνθηκών της κατάρριψης του Boeing 777 των Μαλαισιανών αερογραμμών, απηύθυναν οι 28 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ χθες από τις Βρυξέλλες.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι 28 και διπλωματικές πηγές: το Boeing 777 έχει καταρριφθεί από πυραυλικό σύστημα, το οποίο χειρίζονταν ρωσόφωνοι αυτονομιστές και τους είχε παρασχεθεί από τη Μόσχα.

Για τους 28 της ΕΕ ακόμα και αν επρόκειτο για λάθος, το γεγονός ότι μια τρομοκρατική ομάδα, η οποία απειλεί την εδαφική ακεραιότητα χώρας που έχει υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και ενδεχομένως να καταστεί υποψήφια προς ένταξη, έχει στα χέρια της οπλικό σύστημα το οποίο απειλεί την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων πάνω από την περιοχή.

Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και οι 28, έχοντας το βάρος της απώλειας 193 Ολλανδών πολιτών, έχουν πάρει την απόφαση πως δεν θα σταματήσουν σε κανένα πολιτικό ή οικονομικό μέτρο για να δείξουν στη Μόσχα πως πρέπει να σταματήσει να υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια και να εξοπλίζει τρομοκράτες.

Η παραπάνω διατύπωση είναι μεν αρκετά σκληρή για να μπει στα επίσημα κείμενα των συμπερασμάτων, αλλά έτσι ακριβώς μεταφράζεται η διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι 28 για να πουν πως είναι διατεθειμένοι να δουν ακόμα και το θέμα της ενέργειας, ως μέσο πίεσης προς τη Μόσχα.

ΕΕ και ΗΠΑ είναι από χθες 100% εναρμονισμένες στο συγκεκριμένο ζήτημα με τις ΗΠΑ να έχουν δώσει διαβεβαιώσεις στους 28 για ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας τον προσεχή χειμώνα, τέτοιες που οι 28 είναι διατεθειμένοι να κλείσουν οι ίδιοι την στρόφιγγα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου από τη Μόσχα, αν το διεθνές δίκαιο δεν γίνει σεβαστό, σύμφωνα με την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Κάθ��ιν Άστον.

Ο Ολλανδός υπουργός εξωτερικών Τίμμερμανς παρουσίασε χθες στο Συμβούλιο μια τραγική κατάσταση στο σημείο της συντριβής. Οι αντάρτες έχουν σκυλέψει τα πτώματα και τα υπάρχοντά τους, ενώ έχει γίνει και παραποίηση των υπολειμμάτων του ίδιου του αεροπλάνου. Δεν ήταν δουλειά των ανταρτών να στείλουν τα μαύρα κουτιά στη Μαλαισία, ούτε και να ψάχνουν στις τσάντες των θυμάτων.

Η Ολλανδική και η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι σοκαρισμένη με αυτό που βλέπει και συνειδητοποιεί τι εξέτρεφε στην πίσω αυλή της.

Ως εκ τούτου μέχρι την επόμενη Τρίτη η Κομισιόν θα σχεδιάσει τις κυρώσεις, θα βάλει τα πρόσωπα σε λίστα και περιγράψει τη μέθοδο με την οποία η Ρωσία και όλα τα πρόσωπα που στηρίζουν, συντηρούν ή κερδίζουν από τις αποσχιστικές δυνάμεις θα οδηγηθούν στον οικονομικό αποκλεισμό. Στο βάθος των κυρώσεων καμία κοινοτική οντότητα ή άτομο δεν θα έχει την οποιαδήποτε συναλλαγή με την Ρωσία.

Οι 28 θα συγκαλέσουν ακόμα και έκτακτη σύνοδο κορυφής για να επικυρώσουν τις αποφάσεις τους, σε περίπτωση που το άτυπο τελεσίγραφο αγνοηθεί.