​Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή μιας πλήρους έρευνας για τη συντριβή του επιβατικού αεροπλάνου της Malaysia Airlines, αλλά πρόσθεσε πως η Δύση πρέπει να ασκήσει πίεση στο Κίεβο ώστε το τελευταίο να τερματίσει τις εχθροπραξίες.

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης τις δυτικές δυνάμεις να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και δήλωσε πως χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας του εξαιτίας κινήσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και για να προστατευθεί η οικονομία από "εξωτερικές απειλές".

Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια επίθεση τεθωρακισμένων των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον του Ντονέτσκ, της μεγάλης πόλης της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς όπου έχουν οχυρωθεί οι αντάρτες. "Πρέπει τελικά να καλέσουμε τις ουκρανικές αρχές να σεβαστούν τους στοιχειώδεις κανόνες της αξιοπρέπειας και να εφαρμόσουν μια κατάπαυση του πυρός έστω και μόνο για όσο χρόνο θα χρειαστεί η έρευνα", δήλωσε.

Τα σχόλια του Πούτιν είναι η πρώτη λεπτομερής δημόσια απάντησή του στις δυτικές επικρίσεις για το ρόλο της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού επιβατικού αεροπλάνου που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως, παρά τις δυτικές κυρώσεις, η Μόσχα θα σταθεί στο πλευρό των αυτονομιστών στην ανατολικ�� Ουκρανία τους οποίους περιέγραψε ως τμήμα μιας λαϊκής εξέγερσης εναντίον ενός παράνομου πραξικοπήματος.