​Σε διάγγελμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στη Ρωσία και προσωπικά στον Βλαντιμίρ Πούτιν πέταξε το «μπαλάκι» για τη διεξαγωγή της έρευνας όσον αφορά την κατάρριψη του Boeing στην Ουκρανία.

«Πρέπει να δοθούν στις οικογένειες οι σοροί των θυμάτων, να ερευνήσουμε τι έγινε, να σιγουρευτούμε ότι θα βγει η αλήθεια και θα αποδοθούν οι ευθύνες. Οι ειδικοί χρειάζονται πλήρη και άμεση πρόσβαση στο σημείο», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι «στηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές» δυσκολεύουν την έρευνα. «Επανειλημμένα έχουν εμποδίσει τους ερευνητές, οι οποίοι αντίκρισαν τα υψωμένα όπλα τους. Απομακρύνουν σώματα, χωρίς τη φροντίδα που θα περίμενε κανείς σε αυτή την τραγωδία. Αυτό είναι προσβολή σε εκείνους που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Τι προσπαθούν να κρύψουν άραγε;».

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την Ρωσία για την τεταμένη κατάσταση που υπάρχει στην Ουκρανία, αναφέροντας ακόμη και ότι εξοπλίζει τους αυτονομιστές. «Η Ρωσία έχει μεγάλη επιρροή στους αυτονομιστές. Τους έχει εκπαιδεύσει, τους έχει εξοπλίσει, ακόμη και με αντιαεροπορικά βλήματα, ενώ αρκετοί άνθρωποι- κλειδιά ανάμεσα στους αυτονομιστές είναι Ρώσοι πολίτες».

Την ίδια σ��ιγμή ζήτησε από τον Πούτιν να αποδείξει ότι υποστηρίζει την έρευνα με πράξεις και όχι με λόγια.«Ο Πούτιν λέει ότι υποστηρίζει την έρευνα. Χαίρομαι, αλλά πρέπει να το δείξει και με πράξεις. Οι αυτονομιστές και οι Ρώσοι χορηγοί τους πρέπει να σιγουρευτούν ότι θα γίνει η σωστή δουλειά εκεί».

Ο Ομπάμα φρόντισε να υπενθυμίσει ότι τάσσεται ακόμη υπέρ μίας διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία, και προειδοποίησε ότι αν η Ρωσία επιμείνει να παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία της χώρας υποστηρίζοντας τους αυτονομιστές, τότε θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο από τη διεθνή κοινότητα.

«Οι οικογένειες πρέπει να πάρουν όσους έχασαν, ο κόσμος πρέπει να μάθει τι έγινε και οι Ουκρανοί πρέπει να ορίζουν μόνοι τους το δικό τους μέλλον».