Αμείωτος συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων γύρω από τις ευθύνες για την κατάρριψη του Μπόινγκ των μαλαισιανών αερογραμμών στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε πως είναι «σαφές» ότι το σύστημα πυραύλων που χρησιμοποιήθηκε για να καταρριφθεί το μαλαισιανό αεροπλάνο στην ανατολική Ουκρανία είχε έρθει από τη Ρωσία.

«Είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε στα χέρια των αυτονομιστών» υποστήριξε ο Κέρι.

«Γνωρίζουμε αξιόπιστα πως οι Ουκρανοί δεν διέθεταν ένα τέτοιο σύστημα στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου το δάχτυλο δείχνει σαφώς προς τους αυτονομιστές» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και κατέληξε: «Είναι σαφές πως η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές, προμηθεύει τους αυτονομιστές, ενθαρρύνει τους αυτονομιστές, εκπαιδεύει τους αυτονομιστές. Οφείλει να κάνει κάτι και να κάνει τη διαφορά εδώ».

ΗΠΑ: Αυθεντικός ο διάλογος των αυτονομιστών που επιβεβαιώνει την κατάρριψη

Την ίδια ώρα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι η τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα σε δύο ηγέτες των ανταρτών που αναφέρονται σε κατάρριψη πολιτικού αεροσκάφους είναι αυθεντική.

«Τα ηχητικά δεδομένα που δόθηκαν στον Τύπο από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας εξετάστηκαν από τους αναλυτές της κοινότητας πληροφοριών οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για αυθεντικές συνομιλίες ανάμεσα σε γνωστούς αυτονομιστές ηγέτες, στηριζόμενοι στη σύγκριση μεταξύ των ηχητικών καταγραφών με τις καταγραφές γνωστών αυτονομιστών» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ, η πτήση ΜΗ17 «καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος ε��τοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία».