Προκλητική χαρακτήρισε την παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της «μαύρης επετείου» της εισβολής, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έδωσε το παρών στο τρισάγιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στους τάφους των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

«Σαράντα χρόνια κατοχής είναι πολλά. Είναι καιρός για όλους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους και την Τουρκία, να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος του συνόλου του λαού» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, με τη συγκίνηση όλων να είναι έκδηλη.

Ο Κύπριος Πρέδρος έκανε λόγο για προοπτικές που διανοίγονται για τις νέες γενιές με την επίλυση του Κυπριακού και κάλεσε την Άγκυρα να αναλάβει ενεργό και ουσιαστική εμπλοκή και να σταματήσει τις προκλητικές και αρνητικές δηλώσεις.

Έρογλου: Είμαστε ευτυχισμένοι για την εισβολή που έγινε το 1974!

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συνέχιζε τις προκλητικές δηλώσεις για το Κυπριακό.

Ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι η εισβολή του 1974 έκανε ευτυχισμένους τους Τουρκοκυπρίους και την χαρακτήρισε «ειρηνευτική επιχείρηση».

Ο ίδιος, κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη των τουρκοκυπρίων για τη λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύο ίσοι λαοί στην Κύπρο κι αυτοί οι λαοί μπορούν να γίνουν ένα κάτω από ένα νέο συνεταιρισμό λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί. Οι Ελληνοκύπριοι γείτονες μας θα πρέπει να παύσουν να θεωρούν ότι η Κύπρος ανήκει μόνο σε αυτούς, ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας ειρηνικά για το κοινό όφελος».