Μακάβριο παιχνίδι προπαγάνδας και επίρριψης ευθυνών έχει στηθεί γύρω από την κατάρριψη του Μπόινγκ των μαλαισιανών αερογραμμών που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους.

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι προσπαθούν να καταστρέψουν στοιχεία από τον τρόπο του δυστυχήματος, στον οποίο έφθασαν το πρωί διεθνείς παρατηρητές.

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους αυτονομιστές ότι απομάκρυναν 38 πτώματα, ενώ κάνουν λόγο και για «πλιάτσικο» στα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών της μοιραιάς πτήσεις. Την ίδια ώρα, μυστήριο καλύπτει την τύχη των δύο μαύρων κουτιών του αεροσκάφους με τους Ουκρανούς να δηλώνουν ότι ακόμη αναζητείται η τύχη τους.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές, από την πλευρά τους, αρνούνται όλες τις κατηγορίες και τονίζουν ότι τα 38 πτώματα που απομάκρυναν ήταν σε προχωρημένη σήψη. Το απίστευτο σενάριο συνομωσίας που υποστηρίζουν υπονοεί ότι είχαν τοποθετηθεί νεκροί στο αεροπλάνο και υπήρξε σχέδιο κατάρριψης του αεροσκάφους για να τους ενοχοποιήσουν!

Παράλληλα, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν εντοπίσει κανένα μαύρο κουτί και ούτε πρόκειται να το κρατήσουν εάν το βρουν, με τη Ρωσία επίσης να δηλώνει ότι δεν έχει στην κατοχή της κάποιο εκ των μαύρων κουτιών του μοιραίου αεροσκάφους.

Βίντεο-ντοκουμέντο με φορτηγό που μεταφέρει Μπουκ

Την ίδια ώρα, νέες διαστάσεις παίρνει το θρίλερ με το Μπόινγκ μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών που δείχνει ένα φορτηγό να μεταφέρει λαθραία από τα ουκρανικά σύνορα σύστημα αεράμυνας πυραύλων Μπουκ, από το οποίο λείπουν δύο βλήματα…

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδει το γεγονός και υπ��στηρίζει ότι κανένα τέτοιο σύστημα αεράμυνας δεν πέρασε από τα ουκρανο-ρωσικά σύνορα.

Επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία για την Ουκρανία και το Μπόινγκ που κατερρίφθη είχαν, εξάλλου, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ώστε να επιτρέψουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή ερευνών στο χώρο της συντριβής του αεροσκάφους.

Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, εστίασε στη συμφωνία για άμεση εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών στην Ουκρανία.