Τουλάχιστον τρεις φορές φώναξε ο Έρικ Γκάρνερ 43 ετών πως δεν μπορεί να αναπνεύσει στους αστυνιομικούς που είχαν πέσει πάνω του.

Ο εύσωμος έγχρωμος άνδρας βρισκόταν έξω από ένα κατάστημα για καλλυντικά όταν αστυνομικοί του τμήματος της Νέας Υόρκης τον πλησίασαν και άρχισαν να τον ρωτούν για αφορολόγητα τσιγάρα. Στο παρελθόν ο 43χρονος άνδρας είχε συλληφθεί για εμπόριο τσιγάρων και κατοχή κάνναβης.

Ο Γκάρνερ απαντά πως δεν πουλά τσιγάρα, ενώ δεν φαίνεται και να κρατά ούτε ένα πακέτο. Οι αστυνομικοί επιμένουν και ο έγχρωμος άνδρας ξεσπά, χωρίς όμως να γίνει βίαιος.

«Κάθε φορά που με βλέπετε θέλετε να μ��υ δημιουργείτε πρόβλημα. Κουράστηκα και αυτό σταματά σήμερα» τους λέει. Οι αστυνομικοί του ζητούν να βάλει τα χέρια πίσω από την πλάτη, ωστόσο αυτός αρνείται.

Τρεις ένστολοι τον πετούν στο έδαφος και λίγο μετά ο Έρικ Γκάρνερ αρχίζει να ουρλιάζει πως δεν μπορεί να αναπνεύσει. Συνολικά φώναξε 6 φορές με τους αστυνομικούς να του απαντούν πως είναι εντάξει.

Το περιστατικό κατέγραψε 22χρονος αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος μάλιστα προσπάθησε σε κάποιο σημείο να παρέμβει λέγοντας πως ο Έρικ βρισκόταν στο σημείο γιατί είχε σταματήσει έναν καυγά.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης είπε μόνο ότι ο άνθρωπος υπέστη καρδιακό επεισόδιο ενώ είχε συλληφθεί και πέθανε στο νοσοκομείο Ρίτσμοντ. Η οικογένεια του, η οποία μίλησε στη Daily News, τονίζει πως δεν είναι αυτή η αλήθεια και πως «καλύπτουν τους εαυτούς τους».

«Κακοποίησαν τον άνδρα μου μέχρι που τον σ��ότωσαν» σημείωσε η σύζυγός του Γκάρνερ. Ο Έρικ Γκάρνερ ήταν πατέρας 6 παιδιών.