​Με την κοινή γνώμη να είναι συγκλονισμένη από την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους πάνω από την ανατολική Ουκρανία με πύραυλο εδάφους – αέρος, το Star σας παρουσ��άζει το οπλικό σύστημα που στοίχισε την ζωή σε 298 ανθρώπους.

«Εάν έχουν εξαπολυθεί τέτοιοι πύραυλοι στο αεροσκάφος θα φανεί από την διασπορά που έχουν τα συντρίμμια και από το αν κοντά στο σημείο που έπεσαν τα συντρίμμια υπάρχουν τέτοιες συστοιχίες πυραύλων. » αναφέρει στο Star ο Π. Θεοδωρακίδης, Ταξίαρχος ε.α.-Στρατιωτικός Αναλυτής.

Ο πύραυλος Buk, αναπτύχθηκε από την πρώην Σοβιετική Ένωση στη δεκαετία του 1970 με σκοπό να καταρρίπτει τους πυραύλους κρουζ. Από τότε μέχρι σήμερα έχει αναβαθμιστεί πολλές φορές και αποτελεί προϊόν εξαγωγής της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων χωρών που το έχουν προμηθευτεί, είναι και η Ουκρανία.

Ωστόσο η χρήση του δεν είναι τόσο απλή, και δεν φτάνει μόνο το πάτημα ενός μόνο κουμπιού για να εκτοξευτεί. Η εκτόξευση του εν λόγω πυραύλου απαιτεί τη γνώση χρήσης του ραντάρ, για να κλειδώσει ένας στόχος, αλλά και πολλές άλλες έξτρα γνώσεις.

Συστημάτα Buk διαθέτουν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία.