Νέο βίντεο που κόβει την ανάσα δημοσίευσε το μεσημέρι της Παρασκευής η ιταλική Corriere, στο οποίο φαίνεται το αεροσκάφος της Malaysia Airlines να κάνει ελεύθερη πτώση φλεγόμενο, μετά το χτύπημα από τον πύραυλο.

Από το επίμαχο βίντεο διακρίνεται ότι η άτρακτος του αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών δεν έχει διαλυθεί, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί σημαίνει ότι οι επιβάτες του μοιραίου Boeing ενδεχομένως ζούσαν επί δύο λεπτά πριν την πρόσκρουση στο έδαφος του Ντόνετσκ.

Τι αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας

Προκειμένου να φτάσουν στον τόπο της συντριβής, τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης αναγκάστηκαν να διασχίσουν μια μεγάλη έκταση στην οποία βρίσκονταν διασκορπισμένα τα απανθρακωμένα και διαμελισμένα σώματα των επιβατών της μοιραίας πτήσης.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους, το οποίο έπεσε κοντά στην πόλη Σαχτιορσκ της ανατολικής Ουκρανίας κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, βρίσκονταν διάσπαρτα σε μεγάλη έκταση γύρω από τη συντριβή.

675UZKS0.jpg
«Ακούστηκε μια τρομερή έκρηξη. Φοβήθηκα γιατί ακούστηκε τόσο κοντά στο σημείο που βρισκόμουν εγώ. Κοίταξα προς τον ουρανό και είδα μαύρα κομμάτια να πέφτουν σαν βροχή προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

«Μετά είδα το αεροπλάνο να προσκρούει στο έδαφος και να κόβεται στη μέση. Πυκνός καπνός αναδύθηκε από το σημείο εκείνο», είπε.

Το ένα φτερό του αεροσκάφους βρέθηκε σε ένα σημείο της περιοχής και κομμάτι της ουράς σε άλλο, ενώ τα κόκκινα και μπλε χρώματα του Boeing 777 της Malaysia Airlines ήταν ευδιάκριτα.

Κομμάτια μετάλλου και τμήματα της ατράκτου βρίσκονταν διεσπαρμένα στο έδαφος, ενώ τα καθίσματα ήταν πλέον άδεια.

Ορισμένα από τα θύματα κείτονταν στο έδαφος με τα ρούχα τους να έχουν καταστραφεί, ανέφεραν μέλη των σωστικών συνεργείων. Τα σώματα ορισμένων θυμάτων είχαν διατηρηθεί ανέπαφα, ενώ άλλων είχαν διαμελιστεί.

G9BJFRAH.jpg
Ένας άνδρας προσπάθησε να συλλέξει όσα περισσότερα διαβατήρια βρίσκονταν διασκορπισμένα στη μεγάλη έκταση ώστε να συγκεντρώσει τα ονόματα των νεκρών.

«Είδα από το μπαλκόνι μου ένα αεροπλάνο να χάνει ύψος και στη συνέχεια ακούσαμε δύο εκρήξεις», δήλωσε ένας από τους αυτονομιστές. Ο ίδιος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι αντάρτες είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο από ένα μαχητικό αεροσκάφος ή ένα πύραυλο εδάφους-αέρος», είπε σημειώνοντας ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν αυτού του είδους τα όπλα ώστε να έχουν τη δυνατότητα να καταρρίψουν ένα αεροσκάφος σε τόσο μεγάλο ύψος.

Απαγόρευση πτήσεων

Όπως σας γράψαμε και χθες, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης απαγόρευσαν τις πτήσεις πάνω από την ανατολική Ουκρανία.

Έτσι και η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) εξέδωσε την Πέμπτη απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας, μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Malaysia Airlines που φέρεται ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Επικαλούμενη «τα πρόσφατα γεγονότα και τις συνεχιζόμενες επικίνδυνες δραστηριότητες», η FAA αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι οι περιοχές περιορισμού των πτήσεων περιλαμβάνουν τη Συμφερούπολη και το Ντνεπροπέτροφσκ.

«Το μέτρο αυτό έρχεται να επεκτείνει την απαγόρευση πτήσης των ΗΠΑ, η οποία είχε εκδοθεί από τη FAA τον Απρίλιο, πάνω από την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία και των γειτονικών περιοχών της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας Αζόφ».

Ακόμα, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ταϊβάν, η Eva Airways, σκοπεύει να αλλάξει την διαδρομή ορισμένων πτήσεών της, ώστε τα αεροσκάφη της να αποφεύγουν να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Malaysia Airlines την Πέμπτη στο ανατολικό τμήμα της χώρας αυτής.

«Τα αεροπλάνα μας θα σταματήσουν να περνούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Αυτό το μέτρο θα είναι μόνιμο».