Η κυβέρνηση Ομπάμα πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν έχει την ικανότητα στη συγκεκριμένη περιοχή – πόσο μάλλον το κίνητρο – να καταρρίψει το αεροπλάνο των Αερογραμμών της Μαλαισίας.

Με τη δήλωση αυτού ανώτερου αξιωματούχου, η επίσημη Ουάσιγκτον δείχνει τη Μόσχα ή τους φιλορώσους αντάρτες ως ύποπτους για την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Η δήλωση αυτή του αξιωματούχου είναι η πλέον προχωρημένη αναφορικά με τους ενόχους της κατάρριψης του Μπόινγκ και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας θα ξεκινήσει νέος γύρος αντιπαράθεσης της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα.

Ενας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε στη διάρκεια ενημέρωσης ότι η επίθεση έγινε με πύραυλο εδάφους-αέρος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι αμερικανικοί δορυφόροι δείχνουν τη στιγμή του κτυπήματος, τη στιγμή που ο πύραυλος το τινάζει στον αέρα, αλλά δεν δείχνει το σημείο εκτόξευσης. Ελπίζουν ότι κάποιος δορυφόρος άλλης χώρας θα δείχνει το σημείο εκτόξευσης.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ, για την συντριβή του αεροσκάφους Boeing 777 της Malaysia Airlines στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας το απόγευμα της Πέμπτης, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους προφανώς δεν ήταν «ατύχημα» και ότι το αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε σχεδόν 300 επιβάτες και πλήρωμα, «εξερράγη στους αιθέρες».

Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του ότι είναι πιθανό στο αεροσκάφος να επέβαιναν Αμερικανοί πολίτες και είπε ότι η εξακρίβωση αυτού του ενδεχομένου αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την κατάρριψη του αεροσκάφους ως ένα «πολύ σοβαρό επεισόδιο» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις.