​Ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές στον κόσμο στη μάχη για την καταπολέμηση του AIDS, Γέπ Λάνγκε, βρισκόταν μέσα στη μοιραία πτήση της Malaysia Airlines που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία την Πέμπτη.

joep_lange_md.jpg
Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους 298 νεκρούς, τουλάχιστον 100 πήγαιναν στη Μελβούρνη για το συνέδριο κατά του AIDS το οποίο διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και θα γινόταν στις 19 Ιουλίου. Μεταξύ αυτών ήταν και ο κορυφαίος Ολλανδός ερευνητής, διεθνής φυσιογνωμία της μάχης εναντίον του ιού.

Στο αεροπλάνο βρίσκονταν επίσης ερευνητές, γιατροί και ακτιβιστές, άπαντες εξειδικευμένοι στον τομέα του AIDS, σύμφωνα με τις εφημερίδες The Australian και Sidney Morning Herald.

Ο 60χρονος ερευνητής, ήταν καθηγητής της Ιατρικής, Επικεφαλής του Τμήματος της Παγκόσμιας Υγείας στο Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο (AMC) του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ και εκτελεστικός Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου του Άμστερνταμ για την Παγκόσμια Υγεί�� και την Ανάπτυξη (AIGHD) καθώς και πρόεδρος της διευθύνουσας επιτροπής του AIGHD.

jep-660_0.png
Το 2001, ίδρυσε το Ίδρυμα PharmAccess, μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που εδρεύει στο Άμστερνταμ, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης στη θεραπεία του HIV / AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες και υπηρέτησε ως Πρόεδρος μέχρι το θάνατό του. Επίσης ήταν εξειδικευμένος στην θεραπεία κατά του ιού HIV και υπηρέτησε ως πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας AIDS από το 2002 μέχρι το 2004.

Ο άτυχος ερευνητής ήταν επίσης ο Επιστημονικός Διευθυντής του HIV [e]Ducation, ενός διαδικτιακού συστήματος μάθησης για γιατρούς, νοσηλευτές και συμβούλους που φροντίζουν οροθετικούς. Ήταν επίσης ιδρυτικός εκδότης του επιστημονικού περιοδικού, «Αντιική θεραπεία».

Μαζί του βρισκόταν και η συνεργάτιδά του Ζακλίν βαν Τονγκερεν.

Z3S57MV9.jpg

MVLT96R0.jpg
H Elaine Teoh, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης