​«Υπάρχει σωρεία στοιχείων που πιστοποιούν ότι στην περιοχή θα μπορούσε να πληγεί ένα αεροπλάνο σε ένα ύψος 10 χλμ μόνο από 2-3 τύπους αντιαεροπορικών συστημάτων όπως είναι oι S-300, οι προκάτοχοί τους οι S-200 και όπως είναι το σύστημα ΒUK.» τόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λιάτσος από τη Μόσχα.

Στη συνέχεια εξήγησε πως «To αντιαεροπορικό σύστημα BUK, είναι εκείνο που πριν από μερικές μέρες ανακοίνωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι το εκμοντέρνισαν σε δυτικές περιοχές της Ουκρανίας και μάλιστα από χθες το εγκατέστησαν στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας βάζοντάς το σε πλήρη ετοιμότητα».

Κατέληξε επισημαίνοντας πως «αυτό που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι ότι τα συστήματα τα οποία έχουν οι τοπικές ένοπλες ομάδες που αντιμάχονται τον ουκρανικό στρατό, μπορούν να πλήξουν στόχο μέχρι 3 το πολύ 4 χλμ ύψος και όχι παραπάνω».

Τέλος σύμφωνα με εμπειρογνώμονες είναι πιθανόν το αεροπλάνο να πετούσε σε γραμμή άμυνας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και οι Ουκρανοί πιθανόν να το θεώρησαν εχθρικό και να το κατέρριψαν από σύγχυση.