​Στη σύλληψη 660 υπόπτων για παιδεραστία προχώρησε η αστυνομία της Βρετανίας κατά τη διάρκεια μιας μυστικής επιχείρησης η οποία διήρκεσε έξι μήνες.

Η Εθ��ική Υπηρεσία Εγκλήματος -το FBI της Βρετανίας- έθεσε υπό την προστασία της περισσότερα από 400 παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, από τους 660 που συνελήφθησαν, οι 39 ήταν γνωστοί για σεξουαλικές παραβάσεις, αλλά η πλειοψηφία βρισκόταν εκτός «αστυνομικού ραντάρ».

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται γιατροί, δάσκαλοι, αρχηγοί προσκόπων, ανάδοχοι γονείς και πρώην αστυνομικοί.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, η έρευνα, η οποία παρέμενε μυστική μέχρι την Τετάρτη, έθεσε στο στόχαστρο ανθρώπους που προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε άσεμνες εικόνες παιδιών μέσω Διαδικτύου.

Συνολικά οι ερευνητές πραγματοποίησαν εφόδους σε 833 διευθύνσεις και ερεύνησαν 9.172 υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και σκληρούς δίσκους.

«Είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία είχε τη δυνατότητα να διεξάγει μια στοχευμένη επιχείρηση αυτής της φύσης» και τέτοιας έκτασης, επισήμανε ο υποδιευθυντής της NCA, ο στρατηγός Φιλ Γκόρμλεϊ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία.

Η Εθνική Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος της Βρετανίας συστάθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και έχει αποστολή να συντονίσει καλύτερα τις ενέργειες της αστυνομίας σε θέματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και το οργανωμένο έγκλημα.