​Η συντριπτική ήττα της Βραζιλίας από τη Γερμανία με 7-1 στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου απασχόλησε όχι μόνο τους ποδοσφαιρόφιλους της Υφηλίου αλλά και οικονομικούς αναλυτές διεθνών οίκων, οι οποίοι θέλησαν να συνδέσουν το ποδοσφαιρικό γεγονός με την οικονομία.

Ενώ η UBS αρχικά προέβλεπε ότι ο αποκλεισμός της Βραζιλίας θα λειτουργούσε θετικά για την αγορά, καθώς οι απογοητευμέν��ι στις εκλογές του Οκτωβρίου, θα εξέλεγαν κάποιο δεξιό υποψήφιο, που θα προωθούσε τα συμφέροντα της αγοράς, τώρα πιστεύουν πως η ήττα ήταν τόσο συντριπτική που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Την ίδια γνώμη έχει ο επικεφαλής ανάλυσης της Nomura Τόνι Φόλπον, υποστηρίζοντας πως «πρόκειται σαφώς για έναν εθνικό εξευτελισμό και για μια χώρα που προσδιορίζει σε τόσο μεγάλο βαθμό τον εθνικό της χαρακτήρα με τα ποδοσφαιρικά της επιτεύγματα, που μια τέτοια ήττα εντός έδρας δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις πέραν των χθεσινών περιστατικών βίας».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, 98 από τους 171 οικονομολόγους από 139 χώρες, προέβλεπαν ότι η Βραζιλία θα κέρδιζε τόσο τη Γερμανία όσο και την Αργεντινή και ότι η Ισπανία θα κατακτούσε την τέταρτη θέση.

Για παράδειγμα η Danske Bank, προέβλεπε ότι η Βραζιλία θα κατακτούσε το τρόπαιο, δίνοντάς της μάλιστα 45,1% πιθανότητες, βασίζοντας την πρόβλεψή της «στο πλεονέκτημα της έδρας, στον πληθυσμό και την μεγάλη ποδοσφαιρική παράδοση». Η πρόβλεψή της για την τελική τετράδα, μάλιστα, περιελάμβανε και την Γαλλία, η οποία επίσης αποκλείστηκε.