​Ελεύθερος μετά από πολύωρη κατάθεση είναι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τέθηκε σήμερα επισήμως υπό δικαστική έρευνα.

Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες του Σαρκοζί για μια επιστροφή μετά την εκλογική ήττα του το 2012 από το σοσιαλιστή αντίπαλό του Φρανσουά Ολάντ.

Η τρέχουσα έρευνα αφορά υποψίες πως χρησιμοποίησε την επιρροή του για να πάρει πληροφορίες γύρω από έρευνα που διεξαγόταν για παρατυπίες κατά τη χρηματοδότηση της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του το 2007.

Ο Σαρκοζί αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία σε μια σειρά από έρευνες στις οποίες εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα.

«Είναι ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και ότι επωφελήθηκε από την παραβίαση επαγγελματικών απορρήτων», ανακοινώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο 59χρονος Σαρκοζί βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση για σχεδόν 15 ώρες στη Ναντέρ, ένα προάστιο του Παρισιού, πριν μεταφερθεί σε παρισινό δικαστήριο όπου συναντήθηκε με τους δικαστικούς που διεξάγουν την έρευνα.

Ακόμα, ο δικηγόρος του Σαρκοζί και ένας δικαστής που εμπλέκεται στην υπόθεση τέθηκαν επίσης υπό επίσημη δικαστική έρευνα ως ύποπτοι για άσκηση αθέμιτης επιρροής, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι τους.

Όταν ένας ύποπτος τίθεται υπό επίσημη έρευνα, σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που δείχνουν ενδεχόμενη εμπλοκή του σε εγκληματική δραστηριότητα.

Η άσκηση αθέμιτης επιρροής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών και πρόστιμο 500.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος έχασε την προεδρική ασυλία από νομικές διώξεις ένα μήνα αφού ολοκληρώθηκε η προεδρική θητεία του τον Ιούνιο του 2012, τίθεται υπό δικαστική έρευνα. Η πρώτη ήταν το 2013, αλλά οι δικαστές αργότερα εγκατέλειψαν τη σε βάρος του υπόθεση.

Υπάρχουν έξι νομικές υποθέσεις, περιλαμβανομένης αυτής για την οποία γίνεται εδώ λόγος, οι οποίες απειλούν τον πρόεδρο, μια σκιά που πολλοί στο κόμμα του, την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), πιστεύουν πως υπονομεύει την ικανότητά του να πραγματοποιήσει το 2017 μια επιστροφή στην πολιτική αρένα.