​Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ήταν απόφαση του Ουκρανού προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, να παρατείνει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία και υπογράμμισε ότι ευθύνεται για τη βία στην περιοχή, βάζοντας έτσι φωτιές στην ήδη τεταμένη κατάσταση.

«Δυστυχώς ο πρόεδρος Ποροσένκο πήρε την απόφαση να ξαναρχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις και εμείς -εννοώ τον εαυτό μου και τους ευρωπαίους συναδέλφους μου- δεν μπορούσαμε να τον πείσουμε ότι ο δρόμος για μια σταθερή, ισχυρή και μακροχρόνια ειρήνη δεν περνάει μέσα από τον πόλεμο» ανέφερε, απευθυνόμενος σε Ρώσους πρεσβευτές, στη Μόσχα.

«Έως τώρα ο Πέτρο Αλεξέγεβιτς (Ποροσένκο) δεν συνδεόταν άμεσα με την εντολή να αρχίσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά τώρα αυτός έχει αναλάβει όλη αυτήν την ευθύνη, όχι μόνον στρατιωτικά αλλά και πολιτικά, το οποίο είναι πολύ πιο σημαντικό».

Οι δηλώσεις του «ισχυρού» άντρα της Ρωσίας, έγιναν μετά την ανακοίνωση της μη ανανέωσης της εκεχειρίας με τους φιλορώσους αυτονομιστές και την έναρξη των ενεργειών των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας.

Μάλιστα, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προχωρά σε εκβιασμό στις διαπραγματεύσεις για τις τιμές του φυσικού αερίου, αφού υποστήριξε ότι το Κίεβο απαίτησε μια «εντελώς αδικαιολόγητη» μείωση τιμής για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται από την Ρωσία.

Στην ίδι�� ομιλία, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην απειλητική εξάπλωση των τζιχαντιστών, λέγοντας ότι «όλοι στην Ευρώπη» πρέπει να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το σενάριο που εκτυλίσσεται στην Συρία, την Λιβύη, το Ιράκ και την Ουκρανία δεν θα «εξαπλωθεί».

«Χρειαζόμαστε όλοι στην Ευρώπη ένα δίχτυ ασφαλείας, ώστε τα προηγούμενα στο Ιράκ, την Λιβύη, την Συρία και την Ουκρανία να μην μετατραπούν σε μια μεταδοτική ασθένεια».

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι «επιτίθεται» στους εκπροσώπους του Τύπου στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι έχασαν πρόσφατα την ζωή τους και δύο συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν την Τρίτη.

«Κατά την άποψή μου, διεξάγονται ενέργειες εξόντωσης με στόχο τους εκπροσώπους του Τύπου, τους Ρώσους και τους ξένους δημοσιογράφους. Ποιος φοβάται την αντικειμενική ενημέρωση; Προφανώς μόνον αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα. Είναι απολύτως απαράδεκτο να σκοτώνονται δημοσιογράφοι και το έχω υπενθυμίσει περισσότερες από μια φορά στον Ουκρανό πρόεδρο».