Καζάνι που βράζει παραμένει το Ιράκ, αφού ο εκτελών χρέη προέδρου του νέου ιρακινού κοινοβουλίου Μέχντι αλ Χάφιντ δήλωσε ότι η πρώτη σύνοδος του Σώματος ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία για τον νέο πρόεδρό του και πρόσθεσε ότι η βουλή θα συνεδριάσει εκ νέου σε μία εβδομάδα αν υπάρξει συμφωνία, με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Λύεται αυτή η συνεδρίαση και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία. Δεν υπήρξε συμφωνία για τον πρόεδρο. Δεν υπήρξε απαρτία ούτε συμφωνία σχετικά με τους υποψήφιους».

Προηγήθηκε διακοπή της συνεδρίασης ώστε οι βουλευτές να συζητήσουν για τους υποψήφιους προέδρους της βουλής, που συνήθως είναι σουνίτες, ενώ δύο αντιπρόεδροι είναι σιίτες και Κούρδοι.

Στην Βουλή προσήλθαν 255 βουλευτές από τους 328, αλλά μετά τη διακοπή επέστρεψαν στην αίθουσα μόνο 75. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε παρουσία του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, που διεκδικεί τρίτη θητεία.

Οι νέοι βουλευτές που προήλθαν από τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Απριλίου, κλήθηκαν να εκλέξουν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και στη συνέχεια , εντός 30 ημερών, θα εκλέξουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ιράκ, ο οποίος και θα ορίσει τον πρωθυπουργό.

Η κοινοβουλευτ��κή σύνοδος πραγματοποιήθηκε καθώς η χώρα δέχεται από την 9η Ιουλίου γενική επίθεση από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας.