​Με απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψήφων επανεξελέγη στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα 2,5 χρόνια ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς.

Ο Σουλτς επανεξελέγη με 409 ψήφους σε σύνολο 612 έγκυρων ψηφοδελτίων.Από τους 751 ευρωβουλευτές, ψήφισαν οι 723, ενώ καταγράφηκαν 111 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια που δεν προσμετρήθηκαν στην διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Αμέσως μετά την εκλογή του, σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του σώματος, ο Σουλτς επισήμανε ότι περιμένει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας «μακρύς κατάλογος πραγμάτων που οφείλει να κάνει».

«Βρισκόμαστε, όπως πάντα, ενώπιον τεράστιων προκλήσεων» τόνισε ο Σουλτς και αναφέρθηκε στη σταθερά υψηλή ανεργία σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, τις συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και στο ζήτημα των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της Μεσογείου. Αναφέρθηκε, επίσης, στις κρίσεις στην Ουκρανία και στο Ιράκ.

«Αν θέλουμε σοβαρά μια Ευρώπη ως μια δύναμη για την ειρήνη, τότε η οικονομική ισχύς μας πρέπει να χρησιμοποιηθεί με πολιτικό τρόπο» επισήμανε ο Σουλτς, με στόχο αυτοί οι οποίοι «συναλλάσσονται μαζί μας εμπορικά να σέβονται το κράτος δικαίου και να μην ασκούν το δίκαιο του ισχυρότερου».