​Σάλος έχει προκληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο από την είδηση ότι τέθηκε υπό κράτηση ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για υποτιθέμενη άσκηση αθέμιτης επιρροής της δικαιοσύνης και παραβίαση του απόρρητου της δικαστικής έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νικολά Σαρκοζί πήγε να καταθέσει το πρωί της Τρίτης στην αρμόδια υπηρεσία που ερευνά το εν λόγω σκάνδαλο και τέθηκε υπό κράτηση, χωρίς να του έχουν αποδοθεί ακόμα κατηγορίες.

Μαζί με τον Σαρκοζί κλήθηκαν να καταθέσουν επίσης ο δικηγόρος του, Τιερί Ερτζόγ, όπως κι ένας εφέτης δικαστής, για το κατά πόσο ενημέρωναν τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας για τις τάσεις μέσα στο δικαστικό σώμα σχετικά με υποθέσεις που εκκρεμούσαν εναντίον του και αν τελικά επιχείρησαν να εξαγοράσουν την εύνοια των δικαστών.

Ο Ερτζόγ μάλιστα φέρεται να πλησίασε τους ανακριτές της υπηρεσίας καταπολέμησης διαφθοράς, που χειρίζονται την υπόθεση του σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής και να τους ζήτησε να του αποκαλύψουν τις συζητήσεις τους για την πορεία των ερευνών.

Από τις αρχές του χρόνου η δικαιοσύνη είχε θέσει υπό παρακολούθηση τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρώην προέδρου, καθώς και δύο πρώην υπουργών Εσωτερικών για την ενδεχόμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 του Σαρκοζί από τον πρώην δικτάτορα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές θεώρησαν παράξενο ότι ο Νικολά Σαρκοζί δεν αποκάλυπτε τίποτα στις συνομιλίες που είχε από το κινητό του τηλέφωνο και ψάχνοντας, ανακάλυψαν ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο δικηγόρος του χρησιμοποιούσαν δεύτερα κινητά που είχαν ηχογραφηθεί με πλαστά ονόματα.

Οι συνομιλίες αυτές αποκάλυψαν ότι λάμβαναν από δικαστή απόρρητες πληροφορίες για μυστικά των ερευνών του Εφετείου σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση Μπετανκούρ, που αφορούσε κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος είχε επωφεληθεί από την αδυναμία της δισεκατομμυριούχου κληρονόμου της L' Oreal, προκειμένου να της αποσπάσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία.

Υπάρχουν όμως και υποψίες, ότι ο Νικολά Σαρκοζί επεδίωκε να ικανοποιήσει την επιθυμία του πληροφοριοδότη του, ανώτατου δικαστή, Ζιμπέρ Αζιμπέρ, ο οποίος κι αυτός βρίσκεται σε ακρόαση από τις δικαστικές αρχές, για προώθηση διορισμού του στο Μονακό, με αντάλλαγμα τακτική ενημέρωση για την υπόθεση Μπετανκούρ.

Τα γαλλικά μέσα είχαν εκφράσει την απορία αν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του πρώην προέδρου και δικαστικών λειτουργών είναι νομότυπες και τότε ο ανώτατος δικαστής Κριστόφ Ρενιάρ που είναι και πρόεδρος της ένωσης δικαστών, απάντησε ότι σύμφωνα με τον δικαστικό κώδικα οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις είναι κοινότυπη διαδικασία για υποθέσεις που αφορούν παραπτώματα και ισχύουν για όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην προέδρου.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σοβαρό πλήγμα στον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τον τελευταίο καιρό είχε επιστρέψει δυναμικά στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας και μάλιστα σκεφτόταν πολύ σοβαρά να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία της Γαλλίας το 2017.

Οι ανακριτές έχουν περιθώριο 48 ώρες να κρατήσουν τον Νικολά Σαρκοζί πριν τον αφήσουν ελεύθερο ή του απαγγείλουν κατηγορίες.